השקת נול אתיופי

פרויקט קהילתי של מקס מלאכות ומכונות עם תושבי שכונת ג'סי כהן
אוגוסט 2018

מקס מלאכות ומכונות, מעבדה לאמנות ולמנגנוני תנועה מכניים, הוקמה ביוזמת המרכז הישראלי לאמנת דיגיטלית בשיתוף קבוצת תזזית: אנסמבל לאמנים וקהילה מיוזמתם של האמנים אילי לוי וארי לוינסון. המעבדה, הפתוחה לשימוש הקהל הרחב, מוקדשת לייצור באמצעים דיגיטליים ומשמשת מקום מפגש לחשיבה, פיתוח, יצירה ויצרנות.

הנול, מכונת אריגה מסורתית, נבנה בחודשים האחרונים לכבוד המעבדה על ידי דוד אייצאו אדגה, בעזרתן של ריקי אלקיים ואילי לוי, תוך שילוב חומרים וטכנולוגיות בניה מסורתיות ועכשוויות. הפרויקט נהגה מתוך שיחה עם תושבי שכונת ג׳סי כהן, עולי אתיופיה חדשים וותיקים, שציינו את הגעגוע העמוק שלהם לפעולה שהייתה יומיומית עבורם באתיופיה.

נשים וגברים רבים בשכונה מכירים, מניסיון, את הפרקטיקה והטכניקה של עבודה עם הנול, טוויית חוטים ואריגת בדים שעליהם רוקמים ומהם תופרים בגדים מסורתיים. ייחודו של הפרויקט מתבטא בכך שהוא מפגיש בין טכנולוגיות ייצור מסורתיות אלו לבין טכנולוגיות ייצור חדשניות-דיגיטליות ומהווה נקודת מפגש ליצירה קהילתית רב תרבותית.

דוד אייצאו אדגה, בן 84, הוא נגר בעל ניסיון בבניה ועבודה על נולים באתיופיה. בנוסף, בנה בתים, בתי כנסת ובתי ספר יהודיים מעץ ומבוץ ומודל של בית אתיופי מסורתי עבור בית התפוצות. את מרבית חייו הקדיש למען הקהילה. הוא עוסק בגישור בין זוגות וסכסוכי שכנים.

ריקי אלקיים, אמנית ויוצרת בסיבים ובטקסטיל.  בוגרת המדרשה לאמנות, בית ברל. בשנים האחרונות חוקרת את תחום עיבוד הצמר והטוויה, תוך שימוש בטכניקות קדומות.

 
אילי לוי, יוזמת הפרויקט, מנהלת מעבדת מקס – מלאכות ומכונות, היא אמנית העוסקת בבניית מיזזים (מיצבים זזים). בעבודותיה היא משלבת מכניקה, אלקטרוניקה, ייצור דיגיטלי ורדי-מייד. מעצבת תעשייתית בעבר.

המדיטק חולון, המרכז לאמנות דיגיטלית ומעבדת מקס מלאכות ומכונות מזמינים אתכם לערב השקה חגיגי, שיכלול הצגה של הנול לצד חוטים, בדים ועבודות טקסטיל נוספות שיוצרו על ידי הקהילה, התנסות בטכניקות טוויה ואריגה, הופעה של הרקדנית והזמרת קנובש אבבה והפתעות נוספות.

הפרויקט נעשה בשיתוף עם קבוצת הנשים והגברים של מועדון הגמלאים במתנ"ס נווה ארזים בניהולה של קטמה גטה, קבוצת הנשים במתנ"ס לזרוס ורכזת הקבוצה עדיי סנבטה, בית העולה חולון. מטרתו  יצירת קהילה מקומית, רב גילאית, בעלת עניין משותף.

בהמשך מתוכנן בניה של נול נוסף, שיחשוף את הקהילה לטכנולוגיות עכשוויות ובכך יעניק ידע בטכנולוגיות אלה לצד עיסוק בבסיס המסורתי-תרבותי רב הערך. הנול יהווה עבור קהילה זו אובייקט שסביבו ניתן לבנות מערכות לימוד והדרכה, תכניות לעיסוק במסורת האריגה האתיופית ובטווח הארוך ישמש את הקהילה כמקור הכנסה.